top of page
  • communicationroute4

Verkenner de route verwacht je

Jij daar, verkenner!

... de route verwacht je!

tijd voor de bronstijd !

Wat bedoel je met de route verwacht me?

Wat is de route? Waarom ik? Wat mag ik verwachten?

Hoe bereid ik me voor op de voortrekkerij?

Wat als ik geen tijd heb?

Hoe word ik voortrekker?


Wat bedoel je met de route verwacht me? Juist! De route verwacht je! Een welp wordt geen welp om welp te blijven, hij kijkt uit om verkenner te worden. Pas dan wordt hij een echte scout! Een scout wordt geen scout om jong te blijven, hij bereidt zich voor op de volgende stap. Het leven van een jong-volwassen man. Dat verhaal speelt zich af in de route.

Wat is de route?

Baden Powell vergelijkt de voortrekkerij met een hert dat door de “bronstijd” gaat. Dit is de tijd dat de hert volwassen wordt, en zich voorbereidt op een zware uitdaging; het verslagen van de andere herten om leider te worden van de kudde.

Een scout moet natuurlijk niet vechten om te winnen van de kudde, maar een scout moet wel vechten om zijn scouts idealen te behouden in zijn volwassen leven. De bronstijd is er ook voor hem, en die kan hij maar beter goed doorkomen. Dan kan hij zijn talenten verder ontdekken, zijn persoonlijkheid en karakter ontwikkelen, zijn inzicht en leiderschap ontplooien. Dat alles om zijn levensdoel succesvol te bereiken. De bronstijd van het hert is één groot avontuur. Dat is de route, één groot avontuur. Via deze route krijgt de scout de kans om de weg naar het levensgeluk te ontdekken.


Wat mag ik verwachten?

Uitdaging, avontuur, vriendschap, diepgang en ontdekking.

Beginnend met AVONTUUR in de aspiranten route. Dat is de eerste stap!

Daar ga je met jongens van jouw leeftijd op pad. Geen nood als je vrienden niet mee gaan.


De avonturen die je gaat beleven zullen betere vriendschappen smeden dan waar ook!

Stel je eens voor dat de spelen en uitdagingen die je met je patrouille aanging, opnieuw kan beleven maar dan met jongens van jouw leeftijd. De spelen zullen tweemaal zo intens en zo spannend zijn, de constructies driemaal zo groot, de vloten twee maal zo snel. Aangevuld met trektochten door de mooiste plaatsen van Europa en andere avonturen die je in de troep niet kon beleven. Ik vergelijk de aspiranten route graag met de mooie tekeningen van de scouts die we in de boekjes vinden, en die we vaak niet kunnen verwezenlijken in de troep. Tijd om al die tekeningen die ons doen dromen, te verwezenlijken in de route!


En daarna, is de route dan gedaan? Integendeel! Die is pas begonnen.

Tijdens de aspiranten route heb je de bronstijd goed ingezet. Nu volgen er nog massa’s opportuniteiten om je talenten verder te ontdekken en te ontwikkelen. Je staat nog voor een heleboel keuzes die je leven sterk zullen beïnvloeden. Wat vaststaat is dat je intussen de knepen van de voortrekkerij hebt geleerd. Het zal je helpen om de uitdagingen één voor één aan te pakken. Een grote uitdaging is de volgende stap in de voortrekkerij, maar ook alle uitdagingen van het dagelijks leven.


Wat volgt er na de aspiranten route?

Na de aspiranten-route, is het echte avontuur begonnen. Dan zal je een dienst opnemen waarin men op jou moet kunnen rekenen. Een dienst zoals je steeds je leiders in de troep of horde hebt gekend. Als die het goed hebben gedaan, heb je zeker een droom om in hun voetsporen te gaan. Maar ook daarna is het avontuur nog niet gedaan. Dan volgt het voortrekkers-engagement, het einde van je bronstijd! Dan beloof je altijd Rover-Scout te blijven. Dan beloof je die geest van voortrekkerij, heel je leven toe te passen. Zin om net zoals dat hert voor de kudde te verschijnen je belofte te nemen als jongvolwassen voortrekker, en dan alleen je weg te banen door het leven, zonder te vrezen voor de gevaren? Dat klinkt een mooi avontuur!Hoe bereid ik me voor op de route?

In de route ligt de bal niet meer in de handen van de leider, maar dan ligt die in de handen van jou. Als je heel je scouts carrière passief bent geweest, kan dit dus voor een probleem zorgen. Welke avonturen zal je in de route beleven als je geen idee hebt welke er bestaan?

De klasse proeven geven je voldoende kansen om je talenten te ontdekken en avonturen mee te maken.

Mis die dus niet! Verspil je tijd niet met onnuttige zaken. Bereid je voor op je eerste klasse! Zo kan je voorbereid de bronstijd in.

“eerste klasse proef is een goede voorbereiding op de route”

Wanneer ik terugkijk op mijn jeugd, merk ik op dat ik teveel tijd heb verloren met het gamen. Het heeft me goed Engels geleerd, maar er zijn zoveel andere dingen die ik daardoor heb gemist. Ik heb in al die tijd niets van de natuur geleerd, geen enkele boom of vogel, niets van boogschieten of andere jaagtechniek, niets van klimmen of zeilen, niets van fietsen maken of kanovaren, niets van woudlopers of plantengeneeskunde..., en hier heb ik spijt van. Het is nooit te laat, je kan heel wat inhalen. Maar hoe graag zou ik meer van die dingen kennen. Toch heb ik tijdens mijn voortrekkers en leiders-jaren heel wat talenten en vaardigheden ontdekt. En daar ben ik blij om!


Je vraagt je vermoedelijk af waarom al die dingen belangrijk zijn. Wie heeft er nu iets aan boogschieten en fietsen maken? Het antwoord zit hem in de grond van ons bestaan:

We worden pas gelukkig wanneer we de dingen doen, waarvoor we gemaakt zijn. De kern van de zaak is liefhebben. We kunnen onze naaste liefhebben op verschillende manieren, en we kunnen ook de creatie liefhebben, die als een paradijs rondom ons is geschapen. Vertoeven en werken in en met de natuur, is één van de zaken die ons werkelijk gelukkig maakt. Er zijn zoveel wonderen in de natuur die we nauwelijks kennen. Er zijn er zoveel wonderen die de natuur ons biedt vlakbij huis. Deze wonderen kunnen ons plezieren, ontspannen, rust geven, voeden, genezen, we kunnen er ons huis mee bouwen en een vlot van maken om een ongekende stroom te bevaren.In de diepte van het bos waar de stilte en rust ons raakt en de bomen als kathedralen boven ons uit rijzen. Op een top van een berg waar de wereld aan onze voeten ligt. Wanneer we in het gras liggen, ver van steden en bebouwde wereld en we de verbluffende melkweg gewoon kunnen zien. In een rusthuis waar een oud vrouwtje dankbaar glimlacht voor ons bezoek. worden we verbaasd door de wondere schoonheid van onze schepping. Op zulke momenten voelen we een dieper bestaan, en een waar geluk. Alsof dat alles is geschapen met een groter doel. Geven die momenten je hoop of zin je leven?

Lees boeken van Baden Powell. Hij schrijft ongelooflijk leuk en daagt je vanuit je zetel uit om op pad te gaan. Ga dan op pad, alleen of met je patrouille. En ga voor een TOP/CIM patrouille. Dan ben je zeker klaar voor een route die je leven zal veranderen! Hij schreef ‘zwervend op weg naar het levensgeluk’. Een boek voor voortrekkers, waar hij werkelijk het pad van geluk uit de doeken doet.

“Het ware geluk zit hem in te doen, waarvoor we gemaakt zijn”

Wat als ik geen tijd heb?

Studies zijn de grootste officiële oorzaak voor afwezigheid van voortrekkers en leiders.

Toch ben ik zeker dat veel van de tijd van de student verloren gaat aan andere dingen.

Efficiënt en gestructureerd werken moet je leren, en dit leer je niet altijd op school. Sport, ontspanning en vriendschap heb je nodig. Zonder die dingen kan je geen succesvol of vruchtbaar leven leiden. Een route die je leert om je media tijd te beperken en je dag te organiseren, zal je veel tijd vrij geven voor studie. Je bent trouwens niet alleen, je mede voortrekkers zitten op hetzelfde vlot. Samen gaan jullie op pad. Je kunt elkaar helpen om tot een gestructureerde manier van werken te komen. Je kan de route activiteiten zo organiseren zodat er massa’s tijd is voor studie. Een goed evenwicht zoeken is de opdracht. Elke maand een korte en sterke activiteit met overnachting in de natuur, is geen overbodige luxe!

Hoe word ik voortrekker?

Waar een wil is, is een weg. Neem contact op met je groepsleider of troepleider. Hij zal je in contact brengen met de clanleider van de voortrekkerij, om zo de activiteiten van de overgang mee te maken. Eens je daar bent leer je een hoop nieuwe jongens kennen, en kan je avontuur starten. De tijd die je in clan meemaakt, zal je vormen tot een goede leider. En daar heeft onze wereld nood aan!

Reinoud De Brant, voortrekker
27 vues0 commentaire

Posts récents

Voir tout

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page