top of page

Je zoekt zin te geven aan je leven, een zin die leidt tot je altijd te overtreffen, tot vreugde krijgen en geven? Je wilt avontuur, spel, inspanning, gedeeld ideaal beleven met anderen? Je wilt leren te dienen in een sfeer van vertrouwen en verantwoordelijkheid?

Vind een groep bij jou in de buurt en neem contact op of leer ons beter kennen door onze grondteksten.  

Omdat iedere leeftijd een andere aanpak verdient zijn onze jongeren onderverdeeld in 4 leeftijdsgroepen:​

bevers - welpen - scouts en gidsen - voortrekkers en voortreksters

De pedagogie van de europascouts en -gidsen is sterk geïnspireerd op de methode van Baden Powell waar jongeren worden aangemoedigd om te groeien door elkaar te helpen en leiderschap op te nemen voor hun mede broeders of zusters. Zoals hij het zelf uitdrukte is deze methode gebaseerd op gezondheid, vreugde en dienstbaarheid:

I have over and over again explained that the purpose of the Boy Scout and Girl Guide Movement is to build men and women as citizens endowed with the three H's namely, Health, Happiness and Helpfulness. The man or woman who succeeds in developing these three attributes has secured the main steps to success this Life.

Lord Robert Baden Powell of Gilwell

Deze 3 H's van Baden-Powell hebben we vertaald in: gezondheid - karakter, vreugde en dienstbaarheid.

Gezondheid karakter

Volgens de honderdjarige traditie van Baden-Powell, is scouting een ideale aanvulling van de opvoeding thuis en op school: die heeft als doel mannen en vrouwen te vormen met karakter, bewust van hun waardigheid en loyaal, in goede gezondheid, die hun verstand kunnen gebruiken op een creatieve manier, in staat om hun leven op te bouwen en de obstakels op die weg te boven te komen met optimisme.

Vreugde

Met een integrale ontwikkeling van de menselijke persoon in het oog, erft Europascouting de traditie van E.P. Jacques Sévin, en wil de volheid van de geestelijke dimensie doorgeven aan de jongeren.

Dienstbaarheid

Door hun medebroeders en zusters te dienen worden de jongeren uitgedaagd om verder te gaan dan zichzelf en te kijken naar de wereld rondom hen.  Als burgers van hun gewest, België en van Europa hebben we groepen door heel het land. Daarbij zijn we over onze grenzen heen in 18 Europese landen aanwezig.  Al deze groepen maken deel uit van de UISGE-FSE.

bottom of page