top of page

Bouw aan je persoonlijkheid

Wil je in deze bijzondere tijd vooruitgaan in je progressie? Wij hebben een voorstel voor jou!

 

Drie online conferenties om verder te ontdekken wie je bent en hoe je je innerlijke leven en je persoonlijkheid kan opbouwen en versterken met behulp van de deugden. Met een kwaliteitsspreker die vertrouwd is met onze voortreksterspedagogiek.

 

Inschrijving via dit formulier

Uitnodiging Conferenties - Bouw aan je p
Wat een vreugde dat jullie samen met ons op weg gaan om onze - innerlijke en uiterlijke - persoon beter te leren kennen!

Hoe beter we onze persoon kennen, hoe meer we uiteindelijk kunnen luisteren naar de verlangens die God in ons hart legt en bewust ervoor kiezen om Gods wil te volgen. Op deze manier wordt eenheid van leven en waar geluk mogelijk.

Conferentie 1: De persoon

Herbekijk de conferentie • Slides

1. "Een eenheid van leven" van Cécile Lannoy (Scintilla)

Deze tekst legt op een vrij eenvoudige manier de verschillende “zones van het zijn” van een persoon uit: het lichaam, de affectiviteit, de intelligentie, de wil, het geheugen en het diepe hart. Om eenheid van leven te verkrijgen is de uitdaging om te leren luisteren naar al de zones van het zijn, jouw zijn.

2. "De innerlijke mens en de uiterlijke mens" van de Heilige Sint-Augustinus

Deze tekst van de Heilige Sint-Augustinus legt poëtisch uit wat we precies beminnen als we God beminnen. Als we God beminnen, beminnen we in eerste instantie niet de schoonheid van een lichaam, zoete melodieën of een heerlijke geur, maar toch… Opnieuw speelt de innerlijke en de uiterlijke mens een cruciale rol om te begrijpen hoe we God (beter kunnen) beminnen.

3. “Toespraak tot de jongeren” van de Heilige Johannes Paulus II ter gelegenheid van zijn apostolische reis naar Parijs en Lisieux

Tot slot, stellen we een fragment voor uit de toespraak tot de jongeren van de Heilige Johannes Paulus II. Ook onze voormalige paus heeft het over het lichaam, de geest en het hart als verscheidene zones. Ontdek hoe jouw wonderlijke lichaam ten dienste staat van je innerlijke zelf. Begrijp hoe belangrijk het is om je geest, die in staat is te begrijpen, te willen, lief te hebben – die van jou een werkelijk mens maakt (!), te beschermen door reflectie en bezinning. En leer helder zien wat je hart waard is; je hart als opening van je hele wezen voor het bestaan van anderen, het vermogen om anderen in te schatten, om ze te begrijpen.

Conferentie 2: De kardinale deugden

Herbekijk de conferentie

Tijdens de tweede conferentie over de kardinale deugden op vrijdag 5 februari om 20 uur leren we hoe we – heel concreet - aan onszelf kunnen werken met behulp van de kardinale deugden (verstandigheid, rechtvaardigheid, moed en gematigdheid). Immers, hoe meer we meester worden over onszelf, hoe bewuster we voor Gods wil kunnen kiezen en mét wilskracht kunnen we effectief ons leven naar Zijn wil richten. Wat zullen we gelukkig worden! Drie teksten voor ter voorbereiding van de conferentie:

 

1. “De wilskracht” van pr. Frédéric Trautmann

Deze tekst legt uit waarom wilskracht verwerven zo cruciaal is om een karaktervolle, gepassioneerde vrouw én sterke leidster te worden. Jullie krijgen 10 middelen om concreet aan de slag te gaan om een Goede én sterke wil te verwerven. Word de zelfverzekerde, daadkrachtige leidster die je droomt te zijn!

2. “Leren omgaan met de quarantaine dankzij de 7 deugden” – artikel Famille Chrétienne (B-A-BA de la Foi ; 2020)

In dit artikel maak je alvast kennis met de 7 deugden: de 4 kardinale deugden (verstandigheid, rechtvaardigheid, moed en gematigdheid) en de 3 theologische deugden (geloof, hoop en liefde) – deze laatste deugden bespreken we tijdens onze derde conferentie. Je leert hoe de deugden jou concreet kunnen helpen om deze uitdagende coronaperiode door te komen en misschien wel sterker te worden dan ooit tevoren. Never waste a good crisis (W. Churchill)!

3. Gebed – Eerbiedwaardige Jacques Sevin

Tot slot, een prachtig gebed van de eerbiedwaardige Jacques Sevin. Jacques Sevin is een Franse jezuïet, die scouting in Frankrijk introduceerde en de idealen en methoden van scoutingoprichter Lord Baden-Powell van een katholiek fundament voorzag. Père Sevin startte in 1918 zijn eerste scoutinggroep in het Belgische stadje Moeskroen. Laten we bidden dat we Gods genade krijgen om deugdzame en gelukkige voortreksters te worden. Waar een wil is, is een weg!  

Conferentie 3: De theologale deugden

Herbekijk de conferentie

1. Geloof, Hoop en Liefde, wie zijn ze?

Drie kleine video's in het Frans om kennis te maken met deze drie theologale deugden.

Geloof - Hoop - Liefde

2. "Groot of klein zijn? Zwak of sterk?" van Fabrice Hadjaj

Deze tekst is een theatrale enscenering van een discussie tussen de heilige Ignatius van Loyola en de heilige Franciscus Xaverius voordat zij de Compagnie van Jezus vormden. Ignatius stelt Franciscus de volgende vraag: is nederigheid zwak of sterk zijn? Om groot of klein te zijn? Het is de hele paradox van de Naastenliefde (charité) waarover we het zullen hebben.

3. "Moeilijkheden en twijfels" van Paul-Dominique Marcovits

Verhinderen moeilijkheden om bepaalde werkelijkheden van de godsdienst te begrijpen het geloof? Deze deugd lijkt een groot mysterie. Geloof is geen zekerheid en toch kan het zich aan ons opdringen. Geloven is een weg die ons uitnodigt om vooruit te gaan.

 

Wij hadden jullie vele andere teksten kunnen voorstellen; aan literatuur geen gebrek. Als je honger hebt naar meer, laat het ons weten en wij bezorgen jou de teksten. 

NL.jpg

Als er een weg ontbreekt, baan die dan zelf

  • YouTube

Laatste nieuws op  www.europascouts.be/avioth

Avioth @Home.jpg

Update 29/10/2020

#Avioth@Home

 

 

Ondanks alle inspanningen zal Avioth 2020 niet plaatsvinden in Avioth, Orval, Halle of Florenville, maar in het hart van ieder van ons die gemotiveerd was om grenzen te overschrijden en bergen te verplaatsen om een route- en vuurweekend te beleven. Dit weekend zal plaatsvinden in de huizen van de scoutsfamilies die ondanks alle quarantainemaatregelen een buitengewoon Allerheiligenweekend willen beleven. Daarom stellen we jullie een route- en vuurweekend thuis voor.

Alle organiserende ploegen voor Avioth 2020 hebben alles gegeven wat ze konden. Ze verenigen zich met ons in Avioth@Home.

 

  • Ga je huis uit voor een wandeling van 1-3 uur en beleef een moment in de natuur. Ga het bos in! "Heb je er ooit aan gedacht dat je, om echt op weg te gaan, eerst jouw huis en jezelf moet verlaten, je comfort moet opgeven..."

  • Beleef een sterk route-uur of lichtmoment. Wij bezorgen jullie een voorstel van tekst via de website.

  • Verleen een dienst in de mate van het mogelijke. Denk aan hen die eenzaam zijn!

  • Luister naar de conferenties via de website: deze van Eric De Beukelaer over het thema van de pelgrimstocht maar ook deze van abbé François over Heiligheid. 

  • Beleef de aanbiddingswake van Avioth tezamen met de Franse voortrekkers en voortreksters georganiseerd door de gemeenschap “Notre Dame des Neiges” zaterdag 31/10 van 21 tot 22 uur LIVE.

 

Alle linken zullen op de website worden geplaatst:

 

                              https://www.scouts-europe.be/avioth

Foto's van vorig jaar in Paray

bottom of page