top of page

« Kleed u met de nederigheid als uniform van de dienst »
Sint Petrus, 1P 5,5 1ste Stamleider

 

Afbeelding1.png

Beste broeder voortrekker,

 

Laten we samenkomen, onze rugzakken pakken, gaan stappen met onze voortrekker broeders, slapen in tenten, goede maaltijden delen, een gezellig vuur, echte en mooie momenten van broederschap... Kortom, laten we elkaar ontmoeten in AVIOTH!

 

Dus laten we op weg gaan, net zoals onze Franse broeders dat al 47 jaar doen langs de wegen naar Vézelay. Het is aan ons om via de Via Arduinna, deze pelgrimsroute tussen de Belgisch-Franse Ardennen en Vézelay, deze wegen te blijven bewandelen.

 

Avioth 2023 ; een pelgrimstocht met alle ingrediënten die tot een groot succes leiden.

 

 • Stappen door het prachtige landschap van de Belgische en Franse Ardennen. Stappen betekent engagement ! Het gaat over vastberaden voorwaarts gaan, ondanks vermoeidheid en tegenstrijdigheden...

 

 • Ervaar de dimensie van Europese Scouting door de aanwezigheid van onze zusterverenigingen om met ons mee te stappen. Dit jaar zijn we blij om de Luxemburgers en de Polen bij ons te hebben, en we verwachten er nog veel meer.

 

 • Deelnemen aan goed voorbereide, biddende missen. Een aanbiddingswake die ons meevoert met een koor en orkest die voor de gelegenheid zijn opgesteld.

 

 • Maar ook alles wat onze Route in België zo bijzonder maakt : vreugde, goed humeur, lekker eten, vriendschap en broederschap.

 

 • Dit jaar zijn we verheugd dat Zijne Excellentie Monseigneur Treanor, Apostolisch Nuntius van de Europese Unie, onze bedevaart zal voorzitten. Er zullen ook ontmoetingen zijn met sprekers: Christophe Depreter over “Deugdzaam leiderschap" en Jan Abts, onze diaken « Hoe kan ik gestalte geven aan de oneindige liefde van God »

 

PRAKTISCH

 

2 afspraken mogelijk:

 

 • Donderdag 02 november  2023 aan het station van Neufchâteau (Aankomst trein om  10u28) en verzameling aan de kerk voor de heilige mis om 11u00.

 

 • Vrijdag 03 november 2023 aan het station van Florenville om 19u22 of 20u22 (Auto's worden achtergelaten bij het station van Florenville). Je gaat te voet naar de kampplaats, dat 8 km verderop in Orval ligt. De NPVr zal je bij aankomst op het station laten zien waar de kampplaats gelegen is.

De wake start om 21u30

 

Einde is op zondag 05 november 2023 om 12u30 aan de basiliek van Avioth.

 

TRANSPORT

 

Op zondag om 13.30 uur rijdt er een bus vanuit Avioth terug naar het station van Florenville en het station van Neufchâteau.

 

LET OP ALS JE DEZE OPTIE KIEST  --> Neem het juiste biljet op de betalingssite

 

De tijd tussen het einde van de verzameling en het vertrek van de bus moet de clan in staat stellen een vergadering te houden om het jaar voor te bereiden.

 

Voor diegenen die ons onderweg vergezellen... Gelieve uw auto te parkeren op de plaats van aankomst. We zullen afspraken maken met de auto's die aan het eind van de pelgrimstocht in Avioth aanwezig zijn, zodat iedereen zijn auto terug kan vinden.

Er zullen geen auto's de route volgen en er zullen geen voertuigen op de bivaks parkeren. (Behalve de voertuigen die voor logistiek en veiligheid zorgen).

 

INSCHRIJVING

 

ALLE inschrijvingen worden online aangegeven en betaald, en dit ook voor de buitenlandse verenigingen. Er is geen mogelijkheid om ter plaatse te betalen.

 

KLIK HIER om je in te schrijven

 

BEDANKT om snel in te schrijven (om de organisatie te vergemakkelijken) en wacht niet tot op het laatste moment.  

Bijdrage : 22€

Inschrijving  na 27 oktober : 27€

 

BIJDRAGE

 

Ben je Clanleider… Zorg ervoor dat je jongens zich op tijd inschrijven en betalen!

Let ook op dat ze allemaal in orde zijn met hun inschrijving en lidgeld van de beweging!

 

Als de pelgrimstocht van Avioth je enige activiteit van het jaar is,  moet je 7€ verzekering betalen enkel voor de bedevaart. Voor meer info kan je terecht bij Katy Prevost : katy.prevost@europascouts.be En online betaling mogelijk via de inschrijvingslink. Ga eveneens naar dezelfde link  om je verzekering te nemen.

 

MATERIAAL

 

Iedere ploeg is zelfstandig voor zijn materiaal. Reken niet op de wagen die het liturgisch materiaal, de geluidsinstallatie en muziekinstrumenten vervoert. Wat je meeneemt moe je zelf dragen. 

Wij vragen dat jullie twee fakkels per ploeg meenemen voor de Rovertrek. 

 

Vergeet niet :

 • FLUO HESJE !!! Moet voor de momenten langs de weg op het einde van de dag

 • Het nodige materiaal voor jullie ploeg !

 • De bezant van jullie stam. “Een stam zonder bezant is als een café zonder bier.”
  Uitdrukking van onze commissaris route CNR

 

 Neem alstublieft geen nationale of zelfs regionale vlaggen mee. Wat ons samenbrengt en verenigt is Christus, vertegenwoordigd in ÉÉN EN ENKELE VLAG, onze Bezant.

 

 

 • Een schopje per ploeg voor het vuur. (‘s middags kunnen de ploegen zelfstandig zijn) + jerrican

 • Warme kleren.

 • Kaarten : link om ze te downloaden + printen

 

KLIK HIER voor de kaarten

 

Er wordt wat moeite gevraagd voor het vuil te sorteren!!!

Neem je vuilzakken mee (boodschappentassen zijn niet voldoende) Ieder zorgt voor zijn eigen vuil.

 

ETEN- BROOD

 

Iedere stam en leiding is zelfstandig voor zijn etenswaren. Dat iedereen zo goed mogelijk doet wetende dat op de weg de aanvoer moeilijk zal zijn aangezien we enkel door kleine dorpen gaan.

De bedevaartsploeg doet echter zijn uiterste best om jullie op vrijdag, zaterdag en zondag van vers brood te voorzien. Voor de stammen die dat willen, kun je een bestelling plaatsen en betalen voor het aantal broden dat je nodig hebt via de volgende link:

KLIK HIER om je brood te bestellen

 

We voorzien voor iedere ochtend vers brood. Hiervoor moet je brood bestellen per ploeg/stam!

Opgelet: De bestelling wordt enkel aanvaard als je online betaald. 

Tijdens de bedevaart is het niet meer mogelijk te bestellen of de bestelling te veranderen.

Bestelling mogelijk tot donderdag 28 oktober 2023 22uur.

 

Contactpersoon : amaury.devivies@europascouts.be

 

DIENSTEN

 

Om ons te helpen met het organiseren van onze bedevaart zijn we op zoek naar ploegen die een handje willen toesteken tijdens de tocht.

Bedankt om je dienst te kiezen via deze link. Eerst ingeschreven, eerst bedient! 

 

KLIK HIER voor de diensten

 

Contact : guillaume.davin@europascouts.be

 

UNIFORM

 

Bruine das voor iedereen, ook voor de leiding! (Er zal de mogelijkheid zijn om een das te kopen). Mogelijkheid om er een te kopen bij je inschrijving.

Verder wordt er zoals altijd perfect uniform verwacht (hoed, hemd in de short, opgerolde mouwen, …)

Ik herinner jullie eraan dat we met de marineblauwe short stappen, en dat de lange broek wordt voorbehouden voor de aanbiddingswake et de laatste misviering (zeker als het regent en er modder is).

 

Ter herinnering : geen 2 insignes van Avioth tegelijkertijd op het uniform. Het kenteken van Vézelay 2022 draagt men 1 jaar en wordt dan verwijderd. Aarzel niet om de oude insignes op je rugzak te naaien als souvenir. Die van WIM 2023 mag je wel nog dragen tijdens Avioth.

 

Geen Carrick ter plaatse : carrick@europascouts.be

 

JULLIE GR

 

Wij rekenen ook op jullie om aalmoezeniers, geestelijke leiders en andere priesters die jullie kennen uit jullie regio uit te nodigen. Denk eraan om de organisatie voor hen wat te vergemakkelijken met transport, eten, tent, enz. Gelieve hun aanwezigheid te melden aan Priester Pierre François pierre.francois@europascouts.be

 

KANIDATEN ASPIRANTEN RS

 

Wij hebben meerdere voortrekkers die dit jaar hun Rovertrek zullen nemen. Bedankt om voor hen te bidden en ze te dragen in het gebed.

 

 • Priester Xavier le Paige

 • Nathan Van Overloop 

 • Maxime de la Vallée 

 • Pieter Laureys 

 • Stefaan Oyen

 

INSTRUMENTEN - KOOR

 

Ze hebben jullie stemmen en instrumenten nodig! Als je geïnteresseerd bent, neem dan contact op met Roeland. Aspiranten kunnen geen lid worden van de koor en orkest.

 

Contactpersoon : roeland.abts@europascouts.be

 

ACOLYTE

 

Als Jij graag de mis wil dienen, neem je albe mee en kom dan 15 minuten op voorhand aanmelden bij de ceremoniarius die de misdienaars begeleid.

 

Contactpersoon : foucauld.devivies@gmail.com

 

GENEESHEER

 

Er loopt een geneesheer met ons mee. Een medische antenne is voorzien. Als je zorg nodig hebt, aarzel niet om het aan te geven aan de leiding.

 

STIJL

 

Deze bijeenkomst is voor vele jongens hun eerste contact met de route. Het is belangrijk om onze stijl steeds te onderhouden. Praktisch gezien wil dat zeggen dat we samen als leiders zullen zorgen voor:

 

 • De algemene orde en stijl van de bivak (de ligging van de tenten, Bezant, vuren goed gegraven en daarna weer dicht gemaakt);

 • Hygiëne: de afwas wordt na elke maaltijd gedaan en onmiddellijk opgeruimd;

 • Een goed menu met warme maaltijden, ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds (geen conservenblikken)

 • Stilte na het avondgebed

 • Meteen opstaan; zich wassen voor iedereen!

 • Het route-uur wordt tijdens de tocht gedaan en niet na aankomst op de bivak!

 • Goed ingedeelde rugzakken, zonder hangende schoenen, boodschappen of handdoeken die drogen!

 

Ook al is het geschikt dat de clanleider zijn draagbare telefoon mee heeft, is het sterk aangeraden aan de andere jongens hun telefoon thuis achter te laten voor deze enkele dagen.

 

Wij verwachten van de voortrekkers die al meerdere keren naar Vézelay/Avioth zijn getrokken, dat zij een voorbeeld zijn voor de jongeren die naar jullie opkijken. 

 

Deze bijéénkomst blijft een hoogtepunt van onze route jaar. Het zal worden wat ieder van ons er wil in- en meebrengen. Het is een belangrijke tijd om je ploegleven op te richten en te verrijken dankzij de broederlijke ontdekkingen en de behulpzaamheid tussen de ploegen. Wij rekenen op jullie, leiders, opdat wij samen de jongens die jullie zijn toevertrouwd zouden helpen vorderen. En jij voortrekker die voor d eerste keer meekomt, speel het spel mee en laat je meetrekken in dit fantastisch avontuur dat de ROUTE is !

 

Laten we reeds onze bijéénkomst aan Onze Lieve-Vrouw van de Route toevertrouwen,

In Nomine Domini,

 

 

Voor de leiding van de verzameling,

 

              Sébastien Arickx RS                                                                                               Reinoud De Brant RS

      Commissaris van deze bedevaart                                                                     Nationale Commissaris Voortrekkers

 sebastien.arickx@scouts-europe.be                                                                       reinoud.debrant@europascouts.be

 

           Priester Pierre François RS

            GR van de bedevaart

    pierre.francois@europascouts.be

 

 

Verdere info en nieuws: 

https://www.scouts-europe.be/avioth

avioth@scouts-europe.be

Afbeelding1.png
Uitnodiging Avioth 2023 - rollator 2.jpg

Foto's van Avioth 2021 :

bottom of page