• communicationroute4

Route en COVID

Voor leiders & aspiranten

Nemen we covid op als een last of als een opportuniteit?

Laten we de Route beleven, in alle omstandigheden!

Wat onderscheidt een voortrekker en/of leider van zijn activiteiten in uniform en zijn activiteiten thuis die beperkt worden door verschillende vormen van quarantaine en lockdown? Een inleiding tot voortrekkerij – voor wie de route nog niet goed kent.

Elke scout ouder dan 17 jaar is een voortrekker. Voortrekkers zijn de jongvolwassen en volwassen mannen van onze scoutsvereniging. Eens voortrekker, altijd voortrekker. Voortrekkerij voorziet een concrete weg voor een jonge kerel om te groeien tot een volwassen man. Een man waar men een stad op kan bouwen. Hij verlaat de verkenners, vervoegt de aspirant-voortrekkers voor een groot avontuur (EP engagement). Daarna neemt hij een dienst op van 3 jaar zoals bijvoorbeeld leider binnen onze vereniging of een dienst elders (RP engagement). Tenslotte eindigt hij dan in schoonheid door Rover-Scout te worden (RS engagement). Dit is het parcours van de ROUTE waar alle jongvolwassen mannen toe worden uitgenodigd! Ook leiders die niet in de aspiranten route hebben gezeten!

Voortrekkers herken je aan hun bruine das. Geen bruine das? Spreek iemand aan die er één heeft en vraag hoe je voortrekker kan worden. Wat je leeftijd ook moge zijn, eens ouder dan 17 jaar zijn we voortrekkers!

Broederschap, het wapen van de route.

De route biedt zich aan als een concrete weg om vooruit te gaan. Progressie is vooruitgaan. Het belangrijkste aspect binnen de route is BROEDERSCHAP. Zonder broeders kunnen we niet strijden. We hebben een “band of brothers” nodig waar we mee kunnen afspreken, plezier mee maken, waar we samen mee kunnen delen en spreken over de uitdagingen van het leven, over hoe we onze studies aanpakken, over tegenslagen en zaken waarmee we het moeilijk hebben. Waar we kunnen spreken over wat goed en slecht is in het leven, waar we onze vreugdes kunnen delen, waar we kritisch kunnen spreken over wat de maatschappij ons aanreikt. Waar we elkaar kunnen bijstaan en ondersteunen, maar ook waar we elkaar kunnen uitdagen. “He kerel, blijf niet bij de pakken zitten”. “He makker, ik verwacht meer van je, dit is toch niet waarvoor je staat? Ga ervoor, ik sta achter je!” Dat is broederschap!

Geef eens een voorbeeld waar broederschap wordt gesmeed? In een patrouille, in een voortrekkersploeg, in een leidingsploeg, na een week stappen met wildvreemden in route stijl. Op die plaatsen wordt broederschap gesmeed!

ROUTE & COVID NIETS! Niets houd ons tegen om de route te beleven in het covid-tijdperk. Het is niet omdat we niet meer kunnen samenkomen dat we geen scouting meer kunnen beleven. “De plicht van de scout begint thuis”. Het is niet omdat onze route of leidersdas reeds maanden in de kast ligt dat we geen voortrekker meer zijn. We zijn voortrekker, waar we zijn. Dat noemen we eenheid van leven.

Enkele concrete paden om voortrekkerij te beleven in covid-tijden.

1. Natuur en sporten. Dagelijks sporten, lopen, fietsen of wandelen is een eigen keuze. Het is één van de scoutsdoelen. Maak je er tijd voor?

2. Stilte en route-uur. Ik hoop dat we geen app nodig hebben om van apps af te kicken. Staan we toe om een uur te leven zonder elektronica, werk, studie of andere bezigheden? Misschien niet. Lukt het een halfuur of een kwartier gewoon stilte te beleven en terug te keren naar ons diepere ik? Iets lezen dat goede vrucht voortbrengt, even tijd maken voor gebed of meditatie? Wat we uit ons route-uur halen kunnen we vervolgens bespreken met onze broeders en begeleiders. “Ik heb meer geleerd door tijd te vertoeven voor het heilige sacrament dan door uren studie.” zei de bekende katholieke theoloog en filosoof Thomas van Aquino.

3. Broederschap. Laten we ons niet bang opsluiten. De positieve kant van deze serie lockdowns is dat mensen vaker dan ooit gaan wandelen. Niets houdt ons tegen regelmatig af te spreken met vrienden en broeders om te gaan wandelen in een park of bos, en zo te delen wat er in ons omgaat. Wat houdt ons tegen om met een x-aantal af te spreken —zover de lokale wetgeving het ons toelaat— en zo een dagje in het woud te spenderen? Broeders scherpen elkaar, zoals ijzer ijzer scherpt.

4. Net zoals afspreken met vrienden, is wandelen in het park of bos een ideale omgeving voor begeleiding. Is het niet de ideale tijd om je route-peter en geestelijke raadsman eindelijk eens wat vaker te ontmoeten? Meer weten over begeleiding? Check onze site en youtube kanalen.

5. Last but not least. Dienstbaarheid. Laat ons creatief zijn en met onze broeders bespreken hoe we andere mensen kunnen helpen. Denk aan de armsten van vandaag; wie langdurig alleen is, jongeren die geen contact hebben met andere jongeren, …

In tijden van crisis staan heiligen op!

Wil je meer weten over de route?

www.europascouts.be/route facebook.com/routebelgique instagram.com/route_belgieque Nog vragen? route.voortrekkers@europascouts.be

Reinoud De Brant, RS

39 vues0 commentaire