Coronavirus

Mise à jour du 23 mai : Zomercamp : GO!

Beste allen,

 

Zoals jullie wellicht al weten, heeft de federale regering gisteren het groen licht gegeven voor de scoutskampen deze zomer en we zijn heel blij met deze beslissing. 

 

Deze toestemming gaat gepaard met het naleven van vele voorwaarden op sanitair vlak, maar ook op het gebied van organisatie. Deze maatregelen hebben we de laatste uren bestudeerd. 

 

Mits het respecteren van die regels van de overheid, zien we geen enkele reden waarom de voorziene zomerkampen van de Europascouts niet zouden kunnen doorgaan.  

 

Er zullen daarentegen verschillende aanpassingen moeten gebeuren, het detail hiervan krijgen jullie de volgende dagen. Jullie Takcommissarissen gaan jullie hier ook bij helpen.   

 

Natuurlijk is het vreugde alom, vooral om jullie te kunnen zeggen waar we zo op hadden gehoopt: "Succes op kamp!"

 

Broederlijke scoutsgroeten,

 

Amaury en Marie-Waudru

Mise à Jour du 22 mai

Eerst en vooral willen we jullie bedanken voor jullie inzet sinds het begin van de lockdown. Jullie hebben al zoveel gedaan om de link met elk lid van jullie eenheden te behouden. 

 

In overeenkomst met de beslissingen van de vorige nationale veiligheidsraad, verlengen we de opschorting van de activiteiten tot minstens 30 juni.

Mise à jour du 25 avril

Na de veiligheidsraad van vrijdagavond wordt de opschorting van alle activiteiten van de beweging verlengd tot en met 31 mei. We weten dat jullie elkaar graag willen weerzien, maar het is belangrijk om de regels van de "exit-strategy" van de overheid goed na te leven om op die manier zo snel mogelijk naar ons normale leven terug te kunnen keren. We rekenen op jullie om de hindernis allemaal samen te overwinnen ! De Takcommissarissen gaan contact opnemen met hun respectieve takken om de eenheden doorheen deze periode te helpen.                        

Wat de zomerkampen betreft, weten we nog altijd niet of die zullen kunnen doorgaan.  Zodra we hier meer info over hebben, houden we jullie op de hoogte. 

Maar ondertussen wordt er aan elke eenheid gevraagd om de kampdossiers binnen de afgesproken termijn in te dienen. 

 

Het eerste beginsel, "de plicht van de scout, van de gids, begint thuis"  is deze laatste weken meer dan ooit relevant. Wees creatief om je scouting in deze bijzondere tijden te blijven beleven, en vergeet niet om de verschillende uitdagingen aan te gaan !

Mise à jour du 15 avril

Na de aangekondigde maatregelen van de regering gisteren, zijn wij verplicht om volgende beslissingen te nemen :

 

° aangezien grote evenementen tot 31 augustus verboden zijn, kan de Belgojam helaas niet in juli doorgaan.  Maar we zetten ons meteen aan het werk om een nieuwe datum in 2021 te vast te leggen. 

° de opschorting van alle activiteiten wordt tot 3 mei verlengd. 

° de Wim/Belgojump, die uitgesteld was en van 30 april tot 2 mei moest plaatsvinden, wordt ook afgelast.

 

We zijn er zeker van bewust dat het nemen van dergelijke beslissingen ondanks alles voor velen onder jullie vele opofferingen met zich meebrengen, een groot aantal mensen had al zoveel tijd in de voorbereiding van deze evenementen gestoken. Maar wees verzekerd van onze totale erkenning en steun om jullie te blijven helpen bij het uitstellen van sommigen van deze evenementen. 

Staat er niet geschreven: "De scout/gids glimlacht en zingt bij alle moeilijkheden"? Dat deze tijd die ons wordt gegeven om te glimlachen terwijl we elkaar niet mogen zien, om te dienen terwijl we thuis moeten blijven, ons doet groeien en de banden met onze dierbaren versterkt. 

 

In elk geval houden we jullie zeker op de hoogte moesten er de komende weken nog andere zaken gewijzigd worden. 

Zorg goed voor jullie zelf en jullie gezin en vergeet niet om de uitdagingen van vorige week aan te gaan ! 

We rekenen op jullie.

 

Broederlijke scoutsgroeten,

 

Amaury en Marie-Waudru

27 mars 2020

"Naar aanleiding van de beslissing van de Eerste Minister, die aanduidt dat "alle recreatieve, sportieve, culturele of folkloristische activiteiten, publiek of privé en "ongeacht hun omvang", worden onderdrukt om de verspreiding van het coronavirus in België te beperken", hebben onze Algemene Commissarissen besloten om alle activiteiten van de beweging, op welke manier dan ook, voorlopig op te schorten tot en met zondag 19 april. Ook al lijkt de tijd lang, we rekenen erop dat iedereen deze afzegging strikt zal respecteren, het is onze rol als verantwoordelijke burgers om de epidemie te helpen onderdrukken. Deze pagina wordt zeker aangepast in functie van de evolutie van de actualiteit.

We weten dat velen onder jullie diensten aanbieden zoals animatie in de scholen, babysitting of andere vormen van dienstverlening. Hier herkennen we inderdaad de waarden van Scouting goed. Hoewel dit initiatief van verschillende jeugdbewegingen luidt wordt toegejuicht door onder andere de Minister van Jeugdzaken, herinneren wij jullie eraan dat het vandaag noodzakelijk is om verantwoord te handelen om de verspreiding van het virus te beperken, en dus de overheidsmaatregelen te respecteren en in de mate van het mogelijke zo weinig mogelijk initiatieven te nemen. 

Net als de andere jeugdbewegingen in België, vragen wij u dan ook om geen enkele solidariteitsactie of dienst aan de gemeenschap te organiseren. Niets belet echter dat ieder van ons, als individu, zich ter beschikking stelt van onze gemeente of van andere organisaties (Rode Kruis, lokale vereniging, ...) om tegemoet te komen aan de oproepen tot solidariteit van deze laatsten, die zeker opnieuw contact op zullen nemen met de mensen indien nodig.

« Solidariteit betekent vandaag de dag het respecteren van de maatregelen van sociale distantie: het is door jezelf te beschermen dat men de anderen het beste zal beschermen. »

lid van

© 2020 vzw Europascouts en Gidsen - Belgie

bekijk onze Privacy Policy

  • YouTube Social  Icon
  • Facebook Social Icon